Sambungan cerita HIV TEST ku.

Hari tu adik ipar aku tanya pasal HIV Test untuk bakal pengantin. So aku terangkanlah satu persatu. Supaya tak jadi macam aku dulu. Buat stress bagi hormon tak betul je sebelum kahwin dulu. Kahkahkah!

Meh aku share kat sini pulak,
Aku pernah cerita pasal HIV Test yang bikin panasss aku dulu kat SINI Pasal borang HIV aku yang tak ada catatkan apa-apa result (positive or negative) dan Tok Kadi tu mengada jugak nak yang ada result (mungkin procedure Pejabat Agama tempat aku macam tu kot, maybe).


So lepas kejadian tu aku berfikir...
(Kejadian ni dah lama pun, baru nak cerita. Hahah)

Tak payah la buang masa pergi klinik tu balik sebab nak mintak result, manalah tau memang procedure klinik tu dah memang macam tu pulak kan. Jadi dengan berat hati aku pergi buat HIV Test kat tempat aku sendiri, - Klinik Kesihatan Taiping, sama dengan kawasan aku nak kahwin. So kalau ada apa-apa hal dengan Tok Kadi, aku boleh suruh Tok Kadi gi tanya sendiri kat klinik tu. Hahaha.



Kat Klinik tu, lepas isi borang semua, kitorang kena ambik bekas macam tabung uji kecik kat kaunter. Aku ingat ke buat test macam selalu guna yang cucuk darah setitik tu hujung jari, sekali bukan daaa... memang kena ambik darah penuh bekas tu. Muahaha. Mula-mula cuak sebab ada budak pompuan tu menangis. Tapi tiba-tiba aku excited time giliran aku, aku perhati je nurse tu cucuk ambik darah aku (darah ku cair gila cepat je penuh). Rupanya darah tu memang guna beberapa titik untuk HIV Test, dan yang banyak tu untuk ujian Talasemia. Nurse kata dorang akan buat ujian Talasemia tu sekali, if ada apa-apa hal pihak klinik akan call la, kalau tak ada apa-apa dorang takkan call. So aku tak pernah di call, assume yang aku oke la kan. Alhamdulillah.

Aku rasa kalau buat ujian macam ni kat semua Klinik kan bagus, at least boleh buat ujian HIV dengan cek Talasemia tu sekali harung.

So nasihat aku kat bakal pengantin; better u olls mintak jugak result HIV Test tu, walaupun ada klinik yang tak tulis kat borang HIV Test kita.
At least ada state negative or positive. Sebab pada pendapat aku - lain tempat, lain tok kadi, lain klinik, lain pejabat agama, lainlah caranya. Gituewwwww! Hahaha.


Selamat berHIV Test adik-adikku. Hehehe.

5 comments:

  1. takut sakit buat hiv test..cam byk je darah dia..huhu

    ReplyDelete
  2. dekat borang izan tak state pun negatif or positive just cop dari doktor sahaja, tapi alhamdulillah time hantar dekat kadi dia x soal pun, maybe lain tempat lain prosuder kot, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn? Awak punya oke pulak kan? Memang kompem lah ikut procedure pejabat agama dan tok kadi yang berbeza.

      Delete
  3. salam kenal..sy risau nak buat hiv test=( tkt kalau bab cucok2 ambik darah.hmm

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...